Windows ARM – honnan hova?Több mint tíz évvel ezelőtt részt vettem egy Microsoft konferencián, ahol többek között a Microsoft jövőképével kapcsolatos előadások is elhangzottak. Akkoriban a Windows XP számított újdonságnak és jelentős előrelépésnek, a mobiltelefonok pedig szürke, karakteres kijelzővel rendelkeztek. Ez a két támpont talán érzékelteti, hogy mekkora meglepetés volt, amikor az egyik előadásban a mobiltelefonokra és egyéb mobil eszközökre épülő Microsoft koncepcióról volt szó.

A Microsoftot szokás támadni sok más mellett az innovációs hiányosságai miatt is. Egy meghatározó pozícióban levő cég esetében nem csak műszaki, hanem gazdasági és üzleti szempontok is jelen vannak az irányvonalak meghatározásában és a konkrét döntések meghozatalában. Egy sajátos balanszírozás szükséges ahhoz, hogy egyáltalán működőképes maradjon, esetleg fejlődjön a cég és a felhasználóinak stabil és megfelelően támogatott terméket tudjon biztosítani.

Tehát a Microsoft a mai elterjedt mobil informatika előtt jóval korábban rendelkezett elképzeléssel ezen a terülten. Nézetem szerint azért nem volt kezdeményező, mert önmagát korlátozta volna üzleti szempontból egy korábban elindított mobil termékvonallal. A desktop operációs rendszerek szintjén még nagy lehetőségek voltak, üzleti szempontból mindenképp.

Később megjelent az Android és az iOS és megjelentek az ezekre épülő eszközök. A mobil készülékeknek fontos követelménye az alacsony energia fogyasztás. Néhány évvel ezelőtt ebből a szempontból az ARM architektúra jöhetett szóba, annak ellenére, hogy számítási kapacitásban jóval elmaradt az x86 platformon jelenlévő versenytársak termékeihez képest. Mindenképpen kis fogyasztású eszközökre volt szükség és az ARM architektúra annak ellenére, hogy jóval lassabb volt, mégis rendelkezett már azzal a lépességgel, ami elegendő egy mobil operációs rendszer működtetéséhez.

CES 2011 – a Microsoft bejelentett valamit...
CES 2011 – a Microsoft bejelentett valamit...

Elkezdődött egy sajátos fejlődés, egyre jobb Android és iOS jelent meg, egyre hatékonyabb ARM processzorok mellett. Közben mindkét koncepció saját zárt világot alakított ki, az átjárás nem lehetséges. A Microsoft a Windows 8 fejlesztésével ebbe a helyzetbe pozicionálta magát.

Éveken át többször felmerült, hogy a Windows esetleg megjelenhet-e ARM platformon. Ez sok szempontból jó lehetőségnek tűnt, de ezeket a Microsoft a végsőkig cáfolta. Ahogy addig elképzeltük a Windowst ez műszakilag valóban sok problémát vetett fel. Végül a 2011-es CES rendezvényen a Microsoft felfedte az ARM platformos törekvéseit és bemutatott konkrét megoldásokat is, valamint megnevezte az ügyben lehetséges gyártó partnereket.

Akkoriban én úgy képzeltem el, hogy ezek után lesz egy teljes értékű Windows 8 x86, valamint egy teljes értékű Windows 8 ARM termékvonal. Tehát eldöntöm, hogy melyik architektúrát választom, megveszem a megfelelő hardvert, feltelepítem a megfelelő Windowst, majd a szükséges programokat és használom a rendszert.

...amiről egy év múlva kiderült, hogy lényegesen másról szól
...amiről egy év múlva kiderült, hogy lényegesen másról szól

Sajnos vagy nem sajnos nem ez lett...

A Microsoft 2012 februárjában jelentette be a konkrét Windows ARM koncepciót. Ezek szerint az ARM termékvonal lényegesen eltér az addig megszokottól. Az Androidhoz, az iOS-hez és az addig kialakított Amazonhoz hasonló zárt világ lesz saját futtatókörnyezettel és alkalmazásbolttal. Csak előtelepített formában lesz elérhető a Windows ARM. Saját felülete lesz, ami teljesen eltér attól, amiről a Windows operációs rendszereket elnevezték. Viszont az új futtatókörnyezet az x86 Windows 8-nak is része lesz. Ez utóbbi a 32 és 64 bites Windows alkalmazások szintjén továbbra is kompatibilis marad, de ez is megkapja az új platformot (Windows Runtime, más néven WinRT) az új felülettel, ráadásul ez utóbbi alapértelmezett is lesz. Később Windows RT nevet kapta az ARM platformon működő új operációs rendszer.

...de azért még lehet belőle valami
...de azért még lehet belőle valami

2012 őszén végül megjelent a Microsoft, az ASUS és a Samsung saját Windows RT alapú termékeivel. Addigra egy újabb csavar a történetben, hogy az Intel jelentős előrelépést tett a fogyasztás terén és az új ARM alapú Windows eszközök bizonyos szempontból ugyanannak a termékvonalnak a kistestvéreként mutatkoztak be. Tehát ma már van lehetőség viszonylag hosszú üzemidejű Windows 8 operációs rendszerrel ellátott tabletet vásárolni, ami kompatibilitásban egyelőre verhetetlen a Windows RT társaihoz képest. Egyelőre a Windows RT mellett a valamivel hosszabb üzemidő szól, minden már ellene. Viszont nagyon erősödik az alacsony fogyasztás területén az Intel. Már egy éve elérhető és a saját kategóriájában versenyképes az Intel processzoros Androidos smartphone is. Ez a technológia könnyen beléphet a Windows világába is.

Nem ezt vártam, nagyon más lett a Windows ARM, ahhoz képest amire két évvel ezelőtt számítottam. Ez nem jó vagy rossz, hanem más. A kialakult és a folyamatosan alakuló helyzet teljesen érthető. Egy sajátos piaci újrafelosztás zajlik egy szövődményes hardver és szoftverfejlesztési ráhatással, bonyolult üzleti játékszabályok szerint. Aki eddig ARM platformon volt erős, annak van már x86 megoldása és viszont. Ez a területfoglalás más szinteken is zajlik. Valószínű, hogy az egységes arculatiságban és szoftverkörnyezetben nagy lehetőségek vannak, tekintve, hogy a desktop felhasználás egész biztosan le fog csökkenni, de azért jelentős marad. Ezen a területen egyelőre az Androidnak nincs megoldása. Tehát az egységesség területén a Microsoft nagyon erős lehet és itt nagy szerephez juthat az ARM alapú Windows. De itt sincs versenytárs nélkül, az Ubuntunak is van már bejelentett és részben működő koncepciója ezen a területen...