Firefox Metro támogatásA Mozilla a napokban jelentette be a Firefox 21.0a1 letölthetőségét. A program Windows 8 alatt Metro támogatást ígér. Ez azért is örvendetes, mert korábban arról volt szó, hogy a Microsoft nem teszi lehetővé Metro felületen alternatív böngészők használatát. A jelenleg elérhető szoftver egyelőre Windows 8 alatt telepíthető és a telepítés után a Metro verzió mellé a hagyományos desktop verzió is a gépre kerül. 

Tehát nem WinRT fejlesztésről van szó, így az ARM alapú Windows RT most még a Metro verziójú Firefoxot nem kapta meg.

A programot 64 bites Windows 8 alatt telepítettük, ami nem volt egyszerű feladat. Több buktatója is van a dolognak, ami menet közben derült ki. A lényeg, hogy hibásan települ, ha előzőleg már van a gépen egy Firefox verzió. A telepítéskor ezzel kapcsolatos vizsgálatot nem végez, nem figyelmeztet, stb. A telepítési hiba történik annak ellenére, hogy a program nem Firefox, hanem Nightly néven települ egy nightly nevű mappába a programkönyvtáron belül. Először úgy gondoltuk, hogy így ez egy önálló szoftver lesz és saját profil könyvtárat hoz majd létre, ill. a Firefoxtól függetlenül működik majd. Egy kisebb keveredés lett a vége, de sikerült tovább lépni. Tehát mindenképpen olyan gépre kell telepíteni, amelyiken már vagy még nincs semmilyen Firefox verzió.

Firefox Metro támogatás
Elég csúnya ikon, de legalább feltelepült...

Telepítés után egy hagyományos Nightly ikont kapunk a desktopon és egy elég csúnya, de mindenesetre feltűnő ikont a Metro felületen, de még mindig nem biztos, hogy el fog indulni. Első indítás előtt célszerű a Vezérlőpulton az alapértelmezett programok beállításánál a Nightly-t minden szempontból alapértelmezetté tenni.

Ezek után már sikerült elindítani. A jelenlegi kezelési és beállítási lehetőségek nagyon korlátozottak. Youtube videót sikerült megnézni, ehhez képes volt a Flash plugint telepíteni. A kiegészítőkről egyelőre le kell mondanunk. A használata alapvetően olyan érzés volt, amit már jól ismertünk az eddigi böngészők előzetes verziói által.

Firefox Metro támogatás
Alapértelmezetté kell tenni

A program egyelőre egyszer használatos. Első indítás után lehetséges egy leállítás, de második indítás már nem. Ehhez előbb el kell távolítani a rendszerből és újból telepíteni kell. Itt fontos megjegyezni, hogy más szituációban ezek a telepítési és a használati problémák nem biztos, hogy lesznek, de lehetnek mások. Mivel még nem is béta, hanem alfa verzióról van szó, nem érdemes többet elvárni.

Ezek után még mindig bujkált bennünk a kisördög és kipróbáltuk a 64 bites 21.0a1 verziót, hogy hátha... De sajnos nem, a 64 bites előzetes még nem rendelkezik Metro támogatással.

A Firefox Metro verzió kipróbálásakor mindenesetre az kiderült, hogy nagyon lehet örülni annak, hogy létezik. Mást egyelőre nem lehet vele kezdeni. Néhány hónappal ezelőtt még fel sem merült, hogy egyáltalán szó lehet arról, hogy lesz az Internet Exploreren kívül másik böngésző Metro támogatással...

Firefox Metro támogatás
Kevés dolgot állíthatunk be

 

Firefox Metro támogatás
Névjegy