Article Index

64 bit tesztkörnyezetFrissítve! A cikk írása óta közel hét év telt el. Időközben a Vista megjelent és a nem igazán sikeres Windows operációs rendszerek eladási szintjét elérve ki is futott. A következő Windows 7, majd Windows 8 teszteléséhez is ki kellett alakítani a multiboot tesztkörnyezet. A cikkben részletezett módon a 32 és 64 bites Windows 7 és Windows 8 operációs rendszerekkel szintén megvalósítható a többplatformos telepítés.

 

Egyetlen követelmény, hogy az egyik operációs rendszernek 32 vagy 64 bites Windows XP-nek kell lennie. A többi rendszer lehet 32 vagy 64 bites XP/Vista/7/8.

Természetesen a Vistára vonatkozó konkrét információk nem érvényesek, de a módszert egyébként nagyon egyszerűen át lehet ültetni a Windows 7/8 operációs rendszerekre. Az eredeti cikk itt következik:

A napokban jelentek meg a Windows Vista Beta2 Build 5308 32 és 64 bites operációs rendszerek. Az előzőleg kialakított 64 bites tesztkörnyezetet tovább bővítjük az új rendszerekre való átkapcsolási lehetőségekkel.

Az előző cikkünkben egy 64 bites tesztkörnyezetet alakítottunk ki, melynek célja a Windows XP 64 bites verziójának biztonságos tanulmányozási lehetőségének a kialakítása volt a jelenleg használt rendszer megtartása mellett. A kialakított rendszert most tovább bővítjük a 32 és 64 bites Windows Vista operációs rendszerekkel. A két új Windows hozzáadása után továbbra is a 32 bites XP lesz az alapértelmezett rendszer, a másik három az indításkor lesz választható.

Az alapvető különbség az előzőleg bemutatott beállítási lehetőséghez képest, hogy a BootPart segédprogram egyik Vista alól sem használható. Ennek oka, hogy a Windows NT 4.0 óta használt rendszerindítás az új operációs rendszereknél megváltozott (pl. nincs boot.ini, a BootPart többek között ennek a szerkesztésére való). Az új boot-folyamattal kapcsolatos komponens a Boot Configuration Data (BCD). A telepítéseket továbbra is a "partíció aktívra állítási trükkel" végeztük, a végeredmény az lett amire számítottunk. A telepítés után derült ki, hogy máshogy viselkedik a rendszerindítás a Vistában, elképzelhető, hogy itt már nincs szükség a keveredést megakadályozandó magasra állítani a telepítés előtt a telepítendő partíciót. Ez egy másik teszt témája lehet, most merült fel a kérdés ezzel kapcsolatban.

Először a lemezkezelővel kialakítottuk a két új partíciót a múltkor szabadon hagyott területen, a partíciókat rendre elneveztük vista32 és vista64 nevekkel.

A két új partíció létrehozása
A két új partíció létrehozása