Article Index

Start64!Egy új operációs rendszer sok szempontból vonzó, valószínűleg sokan áttérnének, ha azonnal a megszokott mennyiségű szoftver állna rendelkezésre. A 64 bites Windows esetében a felhasználói programok szintjén teljes kompatibilitást ígér a Microsoft. Ez mindenképpen jól hangzik. Viszont a helyzet mégsem túl jó, mert a rendszerprogramok, a rendszerközeli programok, az ilyen összetevőket tartalmazó egyéb programok és a meghajtóprogramok (driver) szintjén már x64 specifikus szoftverekre van szükség, ezen a területen elég gyenge a felhozatal. Ebben a cikkben igyekszünk segítséget adni a 64 bitre való átálláshoz egy párhuzamosan működtethető rendszer kialakításával.

Amíg a helyzet gyökeresen nem javul, addig több lehetőség közül lehet választani, amennyiben mégis szeretnénk ismerkedni a 64 bites világgal, ill. használni szeretnénk, de még a 32 bites rendszert is meg akarjuk tartani.

  1. Ideális esetben két gépünk van, az egyik a 32, a másik pedig a 64 bites rendszert futtatja.
  2. Egy gépen használunk két teljesen különböző rendszert, fizikailag mindig csak az egyik van jelen (mobil rack).
  3. Egy winchesteren van mindkét rendszer, szoftveresen tudunk váltani közöttük (multi boot system, boot manager)
  4. A gazdarendszerre virtuális gépet telepítünk (pl. valamilyen VMware szoftvert) és ezen vendégoperációs rendszerként futtatjuk a másik rendszert. Mielőtt ezt választanánk, érdemes elolvasni a VMware 64 bites CPU-támogatását.

Ebben a cikkben az első három megoldással foglalkozunk, egy meglévő 32 bites rendszer mellé telepítünk egy 64 bites rendszert és megoldjuk az egyszerű váltást a kettő között. A cél egy jogtiszta, 64 bites biztonságos szoftverkörnyezet kialakítása. A rendszert ingyenes vagy időkorlátos programokkal építjük fel. A választott megvalósítási mód függvényében a leírtakhoz bárhol lehet csatlakozni.


A partíció

Abból indulunk ki, hogy van egy winchesterünk, mely tartalmaz egy 32 bites Windows XP/2000 operációs rendszert. Első lépésként szükséges helyet biztosítani az új rendszer számára. Ez két módon valósítható meg:

  1. Adatmentés után újratelepítjük a 32 bites rendszert a kívánt partíció mérettel.
  2. Egy partíció átméretező programmal lecsökkentjük a jelenlegi partíció méretét. Erre alkalmas ingyenes eszközök pl. itt találhatóak: Ultimate Boot CD. Kereskedelmi szoftver: Partition Magic. Ebben az esetben is szükséges az adatmentés, előre nem látható problémák vagy áramszünet esetén nagyon nagy az adatvesztés esélye.
  3. Egy képfájlt készítünk a rendszerről pl. a WinImage segítségével. A partíciók létrehozása után a képfájl alapján visszaállítjuk az eredeti rendszert.

A példában az első eset szerepel, egy 80 GB-os winchesterre telepítettünk 20 GB-os partícióra egy 32 bites rendszert. Ha a második esetet választja, akkor egy sikeres átméretezés után juthat el idáig. A következő a 64 bites XP beszerzése, ez legegyszerűbben a Microsoft oldaláról tölthető le. Teljesértékű, 120 napos próbaverziót kapunk, angol nyelvű, SP1-et tartalmazó verzió. Egy rövid regisztrációs procedúra után e-mailben küldik el a letöltési helyet és a szériaszámot. A letöltés után a képfájl alapján kell elkészíteni a telepítő CD-t.

Az xp64 nevű partíció létrehozása
Az xp64 nevű partíció létrehozása

A 64 bites rendszert a következő, szintén 20 GB-os partícióra telepítjük (a maradék 40 GB-ot fenntartjuk egyéb rendszerek számára). Ehhez létre kell hozni a következő partíciót. A partíciókat rendre xp32 és xp64 névvel illettük.


A legfontosabb lépés

A következő lépés rendkívül fontos, sokan nem ismerik és itt szokott eldőlni, hogy az egymás mellé telepített rendszerek keverednek-e egymással vagy önállóan egymástól függetlenül lesznek képesek működni. Az egymás melletti rendszereknél nagyon fontos, hogy egymástól teljesen függetlenül tudjanak működni, bármikor bármelyik eltávolítható legyen a többi megzavarása nélkül és ne hivatkozzanak át egy másik rendszert tartalmazó partícióra. Persze van amikor ez nem cél, vannak olyan boot managerek, melyek több tíz operációs rendszer telepíthetőségét ígérik, mindenféke trükköket alkalmazva, ez egy nagyon érdekes hobbi lehet. Sokan idegenkednek a multi-boot rendszerektől, mert rossz tapasztalataik vannak a kavarodás miatt, mi ezt fogjuk most kiküszöbölni.

Az xp64 megjelölése aktív partícióként
Az xp64 megjelölése aktív partícióként

A lényeg tehát, hogy ne legyen kavarodás és minél egyszerűbb legyen a rendszerek közötti váltás. A lemezkezelőben ehhez az új, 64 bites rendszer számára létrehozott xp64 nevű partíciót jelöljük meg aktívként. Ezután jöhet a telepítés. A telepítő partícionáló részénél gondosan válasszuk ki a most erre a célra létrehozott, a telepítőben a partíció megjeleölése után C: jelűnek mutatott, xp64 nevű partíciót (figyelem: másodikként fogja mutatni, előtte lesz a D: jelű, xp32 nevű partíció). Innen kezdve a telepítés a megszokott rendben működik.


A boot manager beállítása

Ha sikerült a telepítés, akkor a 64 bites rendszer fog elindulni, az ismert kezdeti lépések után lépjünk be a lemezkezelőbe és jelöljük meg aktívként a 32 bites rendszer partícióját, majd következik az újraindítás. A 32 bites rendszer töltődik be, a 32 bites BootPart segédprogrammal beállítjuk a választható operációs rendszerek listáját. Mivel a 32 bites rendszert tekintjük alaprendszernek, ide kerül a konfigurálás (ennek inkább esztétikai okai vannak, jól működik a 64 bites rendszerből indítva is minden, ha ott állítunk, akkor a 64 bites BootPart szükséges). A BootPart a kívánt partíció boot rekordját elmenti és ez alapján egy bejegyzést készít a boot.ini fájlba. Ezt követően a bejelentkezéskor választhatóak lesznek az így beállított operációs rendszerek. Ha paraméterek nélkül adjuk ki a bootpart parancsot, akkor kilistázza a talált partíciókat egy sorszámmal:

c:\prov>bootpart
Boot Partition 2.60 for WinNT/2K/XP (c)1995-2005 G. Vollant (info @ winimage.com)
WEB : http://www.winimage.com and http://www.winimage.com/bootpart.htm
Add partition in the Windows NT/2000/XP Multi-boot loader
Run "bootpart /?" for more information

Physical number of disk 0 : d769d769
 0 : C:* type=7  (HPFS/NTFS), size= 20249901 KB, Lba Pos=63
 1 : C:  type=7  (HPFS/NTFS), size= 20249932 KB, Lba Pos=40499865

Ebből kiderül, hogy a 0-ás partíción van aktívra állítva (csillag) és van egy másik partíció, melynek a sorszáma 1 (ezt kell hozzáadni a boot.ini-hez)

A következő parancs:

c:\prov>bootpart 1 c:\64bit.dat "Windows XP 64bit"
Boot Partition 2.60 for WinNT/2K/XP (c)1995-2005 G. Vollant (info @ winimage.com)
WEB : http://www.winimage.com and http://www.winimage.com/bootpart.htm
Add partition in the Windows NT/2000/XP Multi-boot loader
Run "bootpart /?" for more information

Physical number of disk 0 : d769d769
 0 : C:* type=7  (HPFS/NTFS), size= 20249901 KB, Lba Pos=63
 1 : C:  type=7  (HPFS/NTFS), size= 20249932 KB, Lba Pos=40499865

Writing a boot sector using LBA position 40499865 (0x269fa99)
c:\64bit.dat written
C:\BOOT.INI updated

Ennek a szintaxisa: az 1-es jelű partíción található rendszert adjuk hozzá, a boot szektor a gyökéren lévő, 64bit.dat fájlba kerül és a bejelentkezéskor a "Windows XP 64bit" szöveg alapján tudjuk az új rendszert kiválasztani. Most következik az eddigiek próbája.


A szoftverek telepítése

Ha sikerül mindkét rendszert választható módon elindítani, akkor most következik a szükséges meghajtóprogramok telepítése. Ezt követően a biztonságos működést lehetővé tévő szoftverek következnek:

  1. Tiny Firewall 64 (64 bites tűzfal)
  2. eTrust Antivirus r7.1 x64 (64 bites antivírus)
  3. Windows Defender Beta 2 build 1051 x64 (64 bites antispy)

A fenti szoftverek a 32 bites környezetben megszokott módon települnek. Eredetileg a ZoneAlarm-ot telepítettük, de nagyon komoly stabilitási problémákat okozott (jelenleg béta verzió) és végül a Tiny Firewall 64 mellett döntöttünk. Az eTrust Antivirus két lépcsős telepítést igényel, első lépésként az előtelepítő települ, ez tölti le a több megabájtos telepítőkészletet és ez alapján települ maga a program. A telepített programok közül a 64 bites XP 120 napos, a eTrust Antivirus pedig 90 napos időkorlátos verzió. A Tiny Firewall 64 nem jelez ki időkorlátot, így várhatóan ez a környezet 90 napig biztonságos lehetőséget ad a rendszer tanulmányozására.