Article Index

Start64!Egy új operációs rendszer sok szempontból vonzó, valószínűleg sokan áttérnének, ha azonnal a megszokott mennyiségű szoftver állna rendelkezésre. A 64 bites Windows esetében a felhasználói programok szintjén teljes kompatibilitást ígér a Microsoft. Ez mindenképpen jól hangzik. Viszont a helyzet mégsem túl jó, mert a rendszerprogramok, a rendszerközeli programok, az ilyen összetevőket tartalmazó egyéb programok és a meghajtóprogramok (driver) szintjén már x64 specifikus szoftverekre van szükség, ezen a területen elég gyenge a felhozatal. Ebben a cikkben igyekszünk segítséget adni a 64 bitre való átálláshoz egy párhuzamosan működtethető rendszer kialakításával.

Amíg a helyzet gyökeresen nem javul, addig több lehetőség közül lehet választani, amennyiben mégis szeretnénk ismerkedni a 64 bites világgal, ill. használni szeretnénk, de még a 32 bites rendszert is meg akarjuk tartani.

  1. Ideális esetben két gépünk van, az egyik a 32, a másik pedig a 64 bites rendszert futtatja.
  2. Egy gépen használunk két teljesen különböző rendszert, fizikailag mindig csak az egyik van jelen (mobil rack).
  3. Egy winchesteren van mindkét rendszer, szoftveresen tudunk váltani közöttük (multi boot system, boot manager)
  4. A gazdarendszerre virtuális gépet telepítünk (pl. valamilyen VMware szoftvert) és ezen vendégoperációs rendszerként futtatjuk a másik rendszert. Mielőtt ezt választanánk, érdemes elolvasni a VMware 64 bites CPU-támogatását.

Ebben a cikkben az első három megoldással foglalkozunk, egy meglévő 32 bites rendszer mellé telepítünk egy 64 bites rendszert és megoldjuk az egyszerű váltást a kettő között. A cél egy jogtiszta, 64 bites biztonságos szoftverkörnyezet kialakítása. A rendszert ingyenes vagy időkorlátos programokkal építjük fel. A választott megvalósítási mód függvényében a leírtakhoz bárhol lehet csatlakozni.