Ezzel a címmel jelent meg egy cikk és első olvasatra bagatellnek tűnt. Mindenki pontosan tudja, hogy 64 bites-e a processzora, minek ezzel foglalkozni, megint egy kilóra megírt cikk - gondoltam. Mégis foglalkoztatott, és több szempontból elkezdtem vizsgálni a témát. Fontos lehet tisztában lenni ezzel a kérdéssel, mert most jött el az idő, hogy egy új gép vásárlásakor vagy összerakásakor gyakorlatilag ugyanannyi pénzért lehet egy 32 vagy egy 64 bites gépünk.

Tehát most csak odafigyelés kérdése, hogy adott esetben van-e, ill. lehet-e 64 bites képessége a rendszernek. Nem is biztos, hogy mindenki tudja, hogy pontosan mit tud a processzora. Informatikai szolgáltatásokat nyújtó vállalkozásomban rendszeresen találkozok olyan ügyfelekkel, akik ennél lényegesen egyszerűbb kérdéssel sincsenek tisztában.

A következők a most nagykereskedelmi hálózatból beszerezhető desktop (nem mobil) alkatrészekre vonatkoznak:

  1. Intel
    Mind az alsó-, mind a felsőkategóriában kínál 32 és 64 bites processzorokat. A CPU és az alaplap vásárlásakor pontosan össze kell vetni az adott alaplap CPU-kompatibilitási listáját és az egyes típusokhoz tartozó BIOS-verziókat. Elég sok szempont is felmerülhet. Előfordulhat, hogy egyes processzoroknál BIOS-frissítésre lehet szükség. Nem szabad elfeledkezni, hogy otthoni vagy irodai körülmények között a BIOS-frissítéshez működő gépre van szükség. Tehát ha a BIOS-verzió miatt nem indul el a gép, akkor kell szerezni ideiglenesen a jelenlegi verzióval kompatibilis processzort a frissítés idejére.

  2. AMD
    A felsőkategóriás CPU-k mind 64 bitesek. Az alsó kategóriában létezik 32 és 64 bites Sempron egyaránt. Valamivel egyszerűbb a helyzet, mert a Socket 754 platformon nincs annyi variáció mint az Intel esetében. Mégis arra nagyon oda kell figyelni, hogy a 64 bites Sempronhoz szükség lehet BIOS-frissítésre. Ebben az esetben is figyelni kell a fentebb már leírtakra.
Vajon 64 bites-e a processzorom?

Komplett új gép vásárlásakor vagy összerakatásakor is érdemes a 64 bites képességre odafigyelni, persze ha nincs egyéb szempont.

Régebbi (persze nem nagyon régi) gép esetében talán van lehetőség 64 bites képességűre bővíteni a rendszert egy CPU cserével és egy BIOS-frissítéssel. Általában nem ilyen jó a helyzet, sokszor az alaplapot is cserélni kell a processzorral együtt és az már majdnem egy másik gép. Pont ezt lehet most egy kis odafigyeléssel megelőzni.