64 bit. Hol tartunk?A 64 bites operációs rendszerek megjelenése óta eltelt néhány év. A várakozásoknak megfelelően sok minden történt, néhány éve a korábbi cikkekben is megjelent kompatibilitási problémák és meghajtó program hiányosságok megszűntek. Természetesen ezeken a területeken továbbra is felmerülnek gondok, de ezek már inkább általános számítástechnikai problémák. Más szóval a 64 bit mint különlegesség megszűnt. Viszont nem lett minden 64 bites. Egy rövid áttekintés következik, hogy hol is tartunk...

A 64 bites XP volt az első Microsoft fejlesztésű 64 bites desktop operációs rendszer, 2005-ben jelent meg. Nem egyszerűen a 32 bites XP 64 bites változata volt, hanem a Windows Server 2003 alapjaira épült. Az akkori körülmények között a driver támogatása elfogadható volt. Magyar nyelvű változata nem jelent meg. Abban az időben leginkább a nagy memóriát igénylő grafikus programok és CAD rendszerek használatához volt nagyon jó alap. Más területeken a 32 bites operációs rendszerek által megcímezhető max. 4 GB RAM korlát nem jelentett problémát. Általánosan nem igazán terjedt el, pedig kiemelten stabil operációs rendszer volt.

A Windows Vista fejlesztésének idején úgy tűnt, hogy a Vista lesz a vízválasztó a 32/64bit világában és a Microsoft a Vista után már nem fog több 32 bites operációs rendszert kiadni. Ez utóbbi csak részben, a szerver operációs rendszerek szintjén valósult meg. A Vista nem lett sikeres, rengeteg probléma volt már az induláskor és később is. Ezek a problémák nem kifejezetten architektúra specifikusak voltak, a 32 és a 64 bites verziókat egyaránt érintették. Az előző Windows generációk sok szempontból egymásra épültek. A 32 bites Windows változatok jól elkülönülve a Windows 9x vagy a Windows NT alapjain éltek tovább, később a Win9x termékvonalat már nem fejlesztették. A Vista egy teljesen új fejlesztés, gyakorlatilag egy harmadik út volt. Ráadásul 32 és 64 bites változatban, olyan módon, hogy mindkét platformon megtartották a kompatibilitást az előző 32 bites Windows programokkal. Persze ez a kompatibilitás csak a felhasználói programok szintjén jött szóba, a rendszerközeli komponensek, ill. a meghajtó programok szintjén már Vista specifikus fejlesztésekre volt szükség.

A Vista nem lett sikeres

A Vista idejében sokszor felmerült a 32 és a 64 bites rendszerek közötti választás. Akkoriban az alacsonyabb kategóriákban, leginkább az Intel processzoros környezetben még lehetett olyan új asztali gépet vásárolni, amelyik hardver szinten nem rendelkezett 64 bites képességgel. A laptopok kategóriájában ez időben még jobban kitolódott. Tehát még évekig volt olyan új helyzet, amikor fel sem merült a 64 bit lehetősége. A Vista végül kifutott, a 32 bites és a 64 bites változatokból közel azonos mennyiséget értékesítettek.

A Windows 7 szintén megjelent 32 és 64 bites változatokban. Alapvetően a Vista kódjára épült, melynek addigra orvosolták a hiányosságait. A Windows 7 megjelenésekor a 32 bites processzorok már csak leginkább a netbook kategóriában voltak. Általánossá vált a min. 2 GB, mára a 4 GB memória. Ez utóbbi már csak 64 bites rendszeren értelmezhető, emiatt is a 64 bites Windows 7 kb. négyszer elterjedtebb a 32 bites változatnál. A 32 és a 64 bites operációs rendszerek elterjedésével kapcsolatosan érdemes a Steam által januárban készített statisztikát megtekinteni:

A 64 bites Windows részaránya

A Windows 8 32 és 64 bites változatokban szintén elérhető. Szerintem a 32 bites Windows 8 megjelenése üzleti szempontokkal indokolható. A mai új, átlagosnak számító gépek min. 4 GB memóriával rendelkeznek, tehát ezekben az esetekben csak a 64 bit jöhet szóba. Mára nyilvánvalóvá vált a mobil számítástechnika előretörése, a különböző smartphone és tablet gépek tömegének az elterjedése. Ez egy másik nézőpontból a desktop kategória részarányának a csökkenését jelenti. Ebben a helyzetben nagyon fontossá vált megtartani minden lehetséges felhasználót. A Windows 8 fejlesztésekor azt ígérték, hogy minden XP-t futtató gépen jól fog működni. 2014 tavaszán az XP támogatása megszűnik, elképzelhető, hogy ezzel kapcsolatosan sokan váltanak majd és lehet, hogy a 32 bites rendszert választ(hat)ják. A fenti táblázatból az derül ki, hogy a Windows 8 esetében több mint tízszeres a 64 bites verzió elterjedése a 32 biteshez képest.

Rengeteg 64 bites program érhető el, de korántsem teljes a választék. Van olyan terület, ahol a mai szempontok szerint elengedhetetlen a 64 bit. Nyilván ebben a kategóriában mára nem lehet 64 bites verzió nélkül érvényesülni. Számos más területen egyelőre nincs meghatározó jelentősége annak, hogy az adott feladatot ellátó program 32 vagy 64 bites kóddal épül fel. Viszont a vírusirtók, tűzfalak és egyéb biztonsági szoftverek esetében a system32 rendszerkönyvtár 64 bit alóli elérhetősége miatt mindenképpen szükséges a 64 bites kód. Ezeknél a szoftvereknél ma is általános a vegyes kódú megvalósítás, 32 bites keretprogrammal és 64 bites rendszerközeli összetevőkkel.

A 32 bit még sokáig marad

A 32 bit elterjedése még a játékprogramok és az internetes böngészők esetében meghatározó. A játékfejlesztés erősen profitorientált üzletág. Rengeteg még a 32 bites rendszer, a 64 bites szoftverek ezeken nem működnek. Egy párhuzamos 64 bites változat egy másik szoftver, plusz támogatást, erőforrást, ebből adódóan kiadást jelent. Az internetes böngészők közül a legtöbbnek van már hivatalos vagy félhivatalos 64 bites változata, mégis a 32 bites alapváltozatok az elterjedtebbek. Itt is több szempont miatt hasonló a helyzet a játékokhoz, ráadásul bizonyos funkciók számára a 64 bites böngészőkhöz 64 bites plugin vagy egyéb összetevő szükséges és ezek választéka nem teljes.

Tehát ma már a 64 bites rendszerek a meghatározók, ezzel együtt a 32 bit egyáltalán nem tűnt el, még jó néhány évig, a Windows 8 támogatási ciklusának a végéig operációs rendszer szinten egész biztosan jelen lesz. A telepíthető programok körében minden bizonnyal még ennél is tovább. A 16 bites programok támogatása futtatási szinten nagyon sokáig megmaradt, pedig már rég nem fejlesztettek DOS-ra vagy Windows 3.x-re. A 32 bitre a mai napig fejlesztenek, egész biztos, hogy még sokáig valamilyen formában együtt élünk vele...