Start64!Egy levelet kaptunk, melyben arra keresi tisztelt Olvasónk a választ, hogy van-e valamilyen hátránya 64 bites gépen 32 bites operációs rendszert futtatni.

 

A fogyasztói számítástechnika akkor lendült igazán fejlődésbe, amikor a kompatibilitás lehetőségét megteremtették. Ez hardver oldalról azt jelenti, hogy az újabb generációs alkatrészek folyamatosan jelenhetnek meg a számítógépekben, közben ugyanazt az operációs rendszert használhatjuk, ugyanazzal a szoftverkörnyezettel. A végeredmény legtöbbször gyorsabb működés vagy újabb funkcionalitás. Persze a fejlődésben egyes alkatrészek beépíthetősége idővel elmarad, pl. ISA buszos bővítéseket 64 bites rendszerekben már nem alkalmazhatunk. Ezzel le kell mondani a hardver kompatibilitás bizonyos részeiről, de ez nem a 64 bit, hanem a hardver fejlődésének a sajátossága. Elvileg 64 bites operációs rendszerek alatt is lehet kezelni pl. ISA buszos bővítéseket, ha lesz valaha ilyen képességű alaplap.

A fejlődés másik nagyon fontos része a szoftver kompatibilitással kapcsolatos. A Microsoft kiemelten foglalkozik a különböző operációs rendszereinek a felhasználói szintű kompatibilitásával. Az új operációs rendszerek felhasználói szinten visszafelé kompatibilisek az addig megjelent szoftverekkel. Viszont az új felhasználói programok már nem feltétlenül futtathatóak az előző generációs operációs rendszereken.

Tehát a 64 bites képességű számítógépeken le kell mondani bizonyos funkcionalitásról, de ez nem a 64 bites képességgel, hanem a hardver fejlődésével magyarázható. A 64 bites számítástechnika lehetőségét mára nagyon jól előkészítették. A mai számítógépek jelentős része már hardver oldalról 64 bites 32 bites szoftverkörnyezettel, így nagyon hamar kiderült volna, ha ez problémát okoz.