Article Index

Start64!Ebben a cikkben a Windows Vista RC1 64 bites verzió telepítésével és biztonságos tesztkörnyezet kialakításával kapcsolatos tapasztalatainkat osztjuk meg.

 

A 64 bites operációs rendszerek tömeges elterjedése műszaki szükségszerűség, mely az évtizedek óta érvényes tapasztalat, a Moore-törvény memória méretre is kiterjedő összefüggéseiből következik. Ezzel a témával egy korábbi cikkben foglalkoztunk: Egy kihagyott szempont a 64 bit létjogosultság-elemzésekben

A Windows Vista megjelenésekor egyszerre lesz elérhető 32 és 64 bites változatokban egyaránt. Nagyon valószínű, hogy a 32 bites technológia a Vista életciklusa alatt fogja elérni lehetőségeinek határait és szintén ezalatt várható a 64 bites technológia jelentős fejlődése, ill. általános elterjedése.

A 64 bites operációs rendszerek jelenlegi elterjedését leginkább a 64 bites szoftverek, ezen belül a driverek, biztonsági szoftverek és egyéb rendszerszoftverek, valamint a natív 64 bites játék- és felhasználói programok szűkös választéka korlátozza. Tehát alapvetően problémás a 64 bit helyzete, ezen belül az RC1 állapotban lévő 64 bites Vista lehetőségei még szűkösebbek.

A következőkben bemutatjuk, hogy miként hozható létre biztonságos környezet a 64 bites Vista RC1 verziójával.

Windows Vista RC1 64 bit
32 és 64 bites szoftverek - problémák Vista 64 bit alatt

 

A meglévő rendszerünk mellé telepítettük a Vistát a korábbi cikkünkben leírt módszerrel. A telepítés a cikkben bemutatott partíció aktívra állítási trükkel probléma nélkül zajlott és a végeredmény a meglévő rendszertől teljesen független Vista lett. Nagyon fontos előrelépés, hogy az RC1-ben optimalizálták a memóriakezelést, így egy 512 MB-os gépen is nagyon jól működő 64 bites rendszert lehet létrehozni, a használt memória mérete kb. 300 MB. A rendszer sebessége is jelentősen megnőtt.

A biztonságos használat legfontosabb szoftverei a vírusvédelem és a tűzfal. Jelenleg a korábbi cikkünkben tesztelt Trend Micro PC-cillin Internet Security kínál komplett megoldást, de sajnos ez a szoftver csak októben 31-ig tesztelhető. Egy másik lehetőség az Avast! Antivirus 4.7, amely hivatalosan is támogatja a 64 bites Vistát. Ez utóbbi szoftvert választottuk a beépített tűzfal használata mellett.