Article Index

Start64!Korábbi cikkeinkben részletesen foglalkoztunk a 64 bites számítógépek előnyeivel, a jelenlegi 64 bites informatika helyzetével és a 64 bites operációsrendszerek kipróbálásához szükséges tesztkörnyezet megteremtéséhez szükséges tudnivalókkal. Ez utóbbi feltételezte hardver szempontból a meglévő 64 bites képességet. Ebben a cikkben azoknak szeretnénk segíteni, akik a meglévő 32 bites számítógépüket szeretnék átalakítani 64 bitesre.

Az utóbbi néhány évben, a 64 bites processzorok megjelenése és elterjedése óta egyre több 64 bites számítógép létezik. A ma gyártott számítógépek jelentős része hardver szempontból már 64 bites, 32 bites szoftverkörnyezettel. Előfordulhat, hogy van olyan felhasználó, aki nem is sejti, hogy a számítógépe valójában 64 bites, ezért az átalakítás előtt érdemes egy rövid tesztet lefuttatni. A tesztet a CPU-Z nevű szoftverrel végezzük el, abból a célból, hogy megállapítsuk a rendszerünk esetleges 64 bites képességét. A CPU-Z futtatása után az alábbihoz hasonló eredményt láthatunk:

CPU-Z

 

Az "Instructions" sorban található adatok a fontosak, amennyiben itt szerepel az EM64T vagy az AMD64 utasításkészlet, a számítógép 64 bites, így alkalmas 64 bites operációsrendszer futtatására.  


A legegyszerűbb eset

Számítógépet bővíteni vagy átépíteni általában akkor érdemes, ha egy vagy két fődarab (nagyobb értékű alkatrész) cseréjével megoldható a feladat. Emiatt az SD memóriákat használó rendszerek átépítése nem biztos, hogy megéri, de érdemes megfontolni.

A következőkben tárgyalt BIOS frissítés és az egyes alkatrészek cseréje tapasztalatot és nagy figyelmet igénylő műveletek, melyeket mindenki saját felelősségre végezhet el.

CPU Support

A legegyszerűbb esetben az alaplap képes fogadni a 64 bites processzort. Ilyenkor egy egyszerű CPU cserével 64 bites lehet a gépünk. A Socket 478 Intel (vagy még ennél is régebbi) vagy a Socket A AMD processzorral működő alaplap esetén esély sincs erre a lehetőségre. Az alaplapgyártók CPU kompatibilitási listákon hozzák nyilvánosságra az egyes alaplapokhoz használható CPU típusokat:


BIOS frissítés

A második esetben már egy kicsit bonyolultabb a helyzet, az alaplap ugyan fogadja a 64 bites CPU-t, de csak megfelelő BIOS verzió esetén. Ilyenkor a CPU kompatibilitási listákon jelölik, hogy melyik az a legalacsonyabb BIOS verzió, amivel már működik az alaplap az adott CPU-val. A CPU-Z a BIOS verzió megállapítására is alkalmas:

 

CPU-Z

Ha BIOS frissítésre van szükség, akkor azt még a CPU cseréje előtt kell elvégezni. A gyártók az egyes alaplapjaikhoz folyamatosan frissítik a BIOS-t, melyek nyilvánosan letölthetők:

A BIOS frissítés folyamata minden esetben egyedi, ezt az adott feltételek mellett kell végrehajtani. A sikeres BIOS frissítést követően a számítógépet újra kell indítani az eredeti processzorral és a CPU-Z ismételt futtatásával meg kell vizsgálni a tényleges BIOS verziót. Ha mindent rendben találunk, akkor következhet a CPU cseréje, melyet a számítógép kikapcsolt és teljes feszültségmentes állapotában kell elvégezni.


Alaplap csere

A harmadik esetben az alaplapot is cserélni kell. Itt már nagyon sok szempontot figyelembe kell venni. Az új alaplapnak a fizikai méretét tekintve be kell férnie a számítógép házba. A µATX házba egészen biztosan nem fog beférni egy ATX alaplap. A tápegységnek megfelelő teljesítményűnek kell lennie és rendelkeznie kell a szükséges csatlakozókkal. Az eredeti alkatrészek, bővítőkártyák kompatibilitását az új alaplaphoz figyelmesen le kell ellenőrizni. A meglévő régebbi típusú DDR RAM modulok esetleg nem kompatibilisek az új alaplappal. Az alaplap cseréje előtt fel kell készülni arra, hogy a jelenlegi operációsrendszer valószínűleg nem fog elindulni, hanem újra kell telepíteni, ezért az összes fontos adatot le kell menteni.

Az alaplap cserére nagyon jó választás lehet egy ASRock termék. Az alaplapjaik jelentős részét úgy alakítják ki, hogy alkalmasak az átlagosan korszerű és az egy generációval előző alkatrészek egyidejű fogadására, érdemes megvizsgálni a termékválasztékukat. Természetesen a kompatibilitási listákat itt is figyelembe kell venni.

775Dual-880Pro
ASRock 775Dual-880Pro

A tesztgépünkben egy ASRock 775Dual-880Pro alaplap van, egy elavultnak tekinthető Matrox G400 videokártyával és két darab 256 MB DDR2 memóriával, IDE winchesterrel és 64 bites Celeron processzorral. Meglehetősen vegyes az egyes alkatrészek technikai színvonala, de most nem ez volt a fő szempont, hanem a 64 bites rendszerek telepítésének a lehetősége. Az alaplap ezen kívül az AGP videokártyák mellett fogadja a PCIe típusokat, a DDR és DDR2 memóriákat, valamint az IDE és SATA winchestereket egyaránt.

Amennyiben valamelyik megoldással sikerült a hardver 64 bites átalakítása, akkor már csak a 64 bites szoftverkörnyezet kialakítása van hátra. Több cikkben is részletesen foglakozunk a témával:

 

Az átépítéshez sok sikert kívánunk!