Article Index

Start64!Korábbi cikkeinkben részletesen foglalkoztunk a 64 bites számítógépek előnyeivel, a jelenlegi 64 bites informatika helyzetével és a 64 bites operációsrendszerek kipróbálásához szükséges tesztkörnyezet megteremtéséhez szükséges tudnivalókkal. Ez utóbbi feltételezte hardver szempontból a meglévő 64 bites képességet. Ebben a cikkben azoknak szeretnénk segíteni, akik a meglévő 32 bites számítógépüket szeretnék átalakítani 64 bitesre.

Az utóbbi néhány évben, a 64 bites processzorok megjelenése és elterjedése óta egyre több 64 bites számítógép létezik. A ma gyártott számítógépek jelentős része hardver szempontból már 64 bites, 32 bites szoftverkörnyezettel. Előfordulhat, hogy van olyan felhasználó, aki nem is sejti, hogy a számítógépe valójában 64 bites, ezért az átalakítás előtt érdemes egy rövid tesztet lefuttatni. A tesztet a CPU-Z nevű szoftverrel végezzük el, abból a célból, hogy megállapítsuk a rendszerünk esetleges 64 bites képességét. A CPU-Z futtatása után az alábbihoz hasonló eredményt láthatunk:

CPU-Z

 

Az "Instructions" sorban található adatok a fontosak, amennyiben itt szerepel az EM64T vagy az AMD64 utasításkészlet, a számítógép 64 bites, így alkalmas 64 bites operációsrendszer futtatására.