Start64!Nagy a várakozás a játékosok körében a 64 bites játékokat illetően. A 64 bites Windows XP megjelenése után készült néhány 64 bites játék, de azóta nagy a csend. Vagy mégsem?
 

A 64 bites informatika a játékok piacán is ígéretes jövő előtt áll. Nagy valószínűséggel a Vista megjelenése gyorsítani fog ezen a területen is, mivel a 32 bites rendszerrel párhuzamosan fog megjelenni a 64 bites verzió is.

Start64!A játékok piaca önmagában és hatásaiban is fontos terület. Egy cégvezetőt ma és várhatóan még egy-két évig nehéz meggyőzni, hogy cserélje le az informatikai apparátust 64 bites rendszerre. Viszont a kisfia az otthoni gép cseréjét minden bizonnyal sokkal könnyebben el tudja érni. Ehhez csak az szükséges, hogy a szoftvergyártók ezen a területen is fejlesszenek. Első látásra nem is olyan nagy a feladat, a 32 bites forráskódot le kell futtatni a 64 bites fejlesztőrendszeren és máris kész a 64 bites játék, feltéve, hogy az adott fejlesztőrendszernek létezik 64 bites verziója is. Persze ez nem ilyen egyszerű. Ha minden feltétel adott és tényleg meg lehet oldani ilyen módon a 64 bites játékok "fejlesztését", akkor sem biztos, hogy ezt meg is teszik. Tekintve, hogy a 64 bites játék már egy másik szoftver és ez a piacra kerülést követően önálló életet él, így külön terméktámogatás szükséges hozzá. A racionális megközelítés szerint ez így már nem biztos, hogy megéri, tekintve a 64 bit jelenlegi helyzetét. A sok szempont fölött áll az üzleti érdek, talán ma még érdemesebb a 32 bites piacból kiaknázni mindent, amit lehet. Egy másik fontos tényező a 64 bites meghajtóprogramok és egyéb járulékos szoftverek helyzete. Ezen a téren bizonyos megközelítésben nagyon jó a helyzet, egy kicsit másik szempontból vizsgálva, pedig ennek épp az ellenkezője.

Start64!

E rövid bevezető után következzék a jelenlegi 64 bites Windows XP-n futó valódi (natív) 64 bites kódú játékok listája: 

64 bites játéprogramok az AMD64 oldalán, összehasonlítások a 32 bites verziókkal, demók és filmrészletek, rendszerkövetelmények:

  • HL2 and Lost Coast 64-bit
  • Torc Interactive and the Power of Gaming on AMD64
  • Unreal® Tournament 2004 64-bit
  • AMD64 version of Far Cry
  • AMD64 and WWII Tank Commander
  • AMD64 Technology and Shadow Ops: Red Mercury

 ...