Article Index

Start64!A Windows x64 32 bites kompatibilitást ígér felhasználói program szinten. A 16 bites szoftvereket már nem támogatja. Az átállással kapcsolatosan ez hasonló helyzet, mint ami a 32 bites váltásnál megtörtént. A jelenlegi helyzet annyival jobb, hogy most a virtualizáció segítségével az új operációs rendszer kompatiblitásának jelentős kiterjesztésére van lehetőség. Természetesen a virtualizációt nem a kompatibilitás kiterjesztésére hozták létre, de nagyon jó, sokszor egyetlen lehetőség ebből a szempontból.

Ebben a cikkben a VMware Workstation szoftverrel lehetséges megoldásokat tárgyaljuk. A tesztkörnyezetben Windows XP Professional x64 Edition operációs rendszerre telepítettük a VMware Workstation 5.5.1 build-19175 verzióját. A VMware Workstation nem natív 64 bites program, x64 kompatibilitást ígér. Ez azt jelenti, hogy települ x64 környezetben a gazda (host) operációs rendszerre és futtathatunk különböző vendég (guest) operációs rendszereket, közöttük akár 64 biteseket is. A 64 bites vendég operációs rendszereket csak akkor támogatja, ha a gazda operációs rendszer 64 bites, natív virtualizációs képességű processzoron fut. A kompatibilitással kapcsolatosan a VMware szűkszavúan tájékoztat, ill. letölthető egy kis program (Processor Check for 64-Bit Compatibility), mely elvégzi a szükséges vizsgálatot és a következő üzenetet adja, ha az adott környezet nem támogatja a 64 bites vendég rendszereket:

Ez a rendszer nem támogatja a 64 bites vendéget

A 64 bit vendég szempontból támogatott CPU-k jelenleg viszonylag ritkák. Ez leegyszerűsítve azt jelenti, hogy a meglévő 32 bites környezetben nagy valószínűséggel nem tudjuk telepíteni a 64 bites rendszert (ill. 64 bites környezetben nem tudunk telepíteni másik 64 bites rendszert). Üzemeltetés szempontjából általában ez nem olyan nagy probléma, mert ez a helyzet inkább az új rendszerrel való ismerkedéskor állhat elő. Akinek mégis fontos 32 bites környezetben 64 bites rendszert futtatni, annak sem reménytelen a helyzete, műszaki szempontból bármikor létrehozható a szükséges hardver, tulajdonképpen pénzügyi döntést kell hozni.

A gyakorlat szempontjából sokkal fontosabb a 64 bites környezetben a 32 bites és 16 bites rendszerek futtatása. A 16 bites alkalmazásokkal kapcsolatosan erre nincs is más lehetőség, csak a virtualizáció jöhet szóba. 32 bites alkalmazásoknál pedig előfordulhat, hogy nem megfelelő az x64 által nyújtott kompatibilitás. Nem beszélve arról, hogy a VMware Workstation alapvetően különböző platformokat is támogat, pl. Windows alatt futó Linux, vagy fordítva.


DOS és Windows 3.11

DOS

A DOS-os szoftverek még nem tűntek el, pl. nagyon sok könyvelő használ DOS alatt futó programot és sokan kedvelik a régi, DOS-os játékokat. A 64 bites rendszer alatt csak a virtualizáció segítségével van lehetőség az ilyen szoftverek futtatására. Bármennyire elavult a DOS, ha valakinek egy működő rendszere van, nem szívesen válik meg ettől műszaki problémák miatt és sokszor erre nincs is lehetőség a programkövetés vagy az adatfolyamatosság szempontjából. A kettős bootolású vagy cserélhető lemezes rendszerek is szóba jöhetnek, ezeknél viszont más problémák merülnek fel. A VMware Workstation probléma nélkül telepíthetővé teszi a DOS-t x64 alatt:

DOS

A autoexec.bat és config.sys fájlokat a szokásos módon kell konfigurálni, CD-meghajtót is megfelelő módon telepíteni kell. Az USB-s egeret (az egeret is természetesen telepíteni kell) és billentyűzet a DOS számára kezelhető, PS/2-es perifériaként emulálja a VMware Workstation.

 

Windows 3.11

Amennyiben 16 bites Windows alkalmazást kell futtatni x64 alatt szintén jó szolgálatot tesz a VMware Workstation. Az előbb bemutatott DOS környezetre a Windows for Workgroups 3.11 problémák nélkül települ:

Windows 3.11

 


Win98, XP, Linux

Windows 98

Szintén probléma nélkül települ a Windows 98. Az emulált videó kártyát szabványos vezérlőként ismerte fel, a VMware Tools (VM - Install VMware Tools) telepítése után a megfelelő driver beépült a rendszerbe, valamint a kezelhetőség és a sebesség lényegesen javult.

Windows 98

 

Windows XP Professional (32 bites verzió)

Minden szempontból ugyanaz érvényes, ami a Windows 98 esetében. Meglepően nagy a vendég rendszer sebessége.

Windows XP Professional (32 bites verzió)

 

SUSE Linux 10 (32 bites verzió)

Probléma nélkül települ, nagyon jól használható:

SUSE Linux 10 (32 bites verzió)