Article Index

Start64!A Windows x64 32 bites kompatibilitást ígér felhasználói program szinten. A 16 bites szoftvereket már nem támogatja. Az átállással kapcsolatosan ez hasonló helyzet, mint ami a 32 bites váltásnál megtörtént. A jelenlegi helyzet annyival jobb, hogy most a virtualizáció segítségével az új operációs rendszer kompatiblitásának jelentős kiterjesztésére van lehetőség. Természetesen a virtualizációt nem a kompatibilitás kiterjesztésére hozták létre, de nagyon jó, sokszor egyetlen lehetőség ebből a szempontból.

Ebben a cikkben a VMware Workstation szoftverrel lehetséges megoldásokat tárgyaljuk. A tesztkörnyezetben Windows XP Professional x64 Edition operációs rendszerre telepítettük a VMware Workstation 5.5.1 build-19175 verzióját. A VMware Workstation nem natív 64 bites program, x64 kompatibilitást ígér. Ez azt jelenti, hogy települ x64 környezetben a gazda (host) operációs rendszerre és futtathatunk különböző vendég (guest) operációs rendszereket, közöttük akár 64 biteseket is. A 64 bites vendég operációs rendszereket csak akkor támogatja, ha a gazda operációs rendszer 64 bites, natív virtualizációs képességű processzoron fut. A kompatibilitással kapcsolatosan a VMware szűkszavúan tájékoztat, ill. letölthető egy kis program (Processor Check for 64-Bit Compatibility), mely elvégzi a szükséges vizsgálatot és a következő üzenetet adja, ha az adott környezet nem támogatja a 64 bites vendég rendszereket:

Ez a rendszer nem támogatja a 64 bites vendéget

A 64 bit vendég szempontból támogatott CPU-k jelenleg viszonylag ritkák. Ez leegyszerűsítve azt jelenti, hogy a meglévő 32 bites környezetben nagy valószínűséggel nem tudjuk telepíteni a 64 bites rendszert (ill. 64 bites környezetben nem tudunk telepíteni másik 64 bites rendszert). Üzemeltetés szempontjából általában ez nem olyan nagy probléma, mert ez a helyzet inkább az új rendszerrel való ismerkedéskor állhat elő. Akinek mégis fontos 32 bites környezetben 64 bites rendszert futtatni, annak sem reménytelen a helyzete, műszaki szempontból bármikor létrehozható a szükséges hardver, tulajdonképpen pénzügyi döntést kell hozni.

A gyakorlat szempontjából sokkal fontosabb a 64 bites környezetben a 32 bites és 16 bites rendszerek futtatása. A 16 bites alkalmazásokkal kapcsolatosan erre nincs is más lehetőség, csak a virtualizáció jöhet szóba. 32 bites alkalmazásoknál pedig előfordulhat, hogy nem megfelelő az x64 által nyújtott kompatibilitás. Nem beszélve arról, hogy a VMware Workstation alapvetően különböző platformokat is támogat, pl. Windows alatt futó Linux, vagy fordítva.