Article Index

Start64!Vannak, akik alig várják, hogy áttérhessenek, mások már most rettegnek az újdonságtól. Vannak, akik minőségi javulást remélnek, mások még a meglévő lehetőségeket sem használják ki teljesen. Vannak, akik a technikai szempontokkal érvelnek, mások úgy gondolják, hogy rafinált marketingesek már megint a zsebükből trükközik ki a pénzeket. Kinek van igaza, kinek jó vagy nem jó a 64 bit? Egyáltalán, mi az a 64 bit?

 

A bit az információ alapegysége, a bit értéke lehet 0 vagy 1. Digitális, azaz kétállapotú mennyiség, nulla vagy egy, másképp igen vagy nem. A digitális elektronikai áramkörök pont ilyen módon működnek, bizonyos helyeken vagy folyik az áram vagy nem. Persze meglehetősen bonyolult rendszerek építhetők ilyen egyszerű áramkörökből. Pl. akár egy mikroprocesszor is létrehozható néhány ilyen alapáramkör segítségével. A mikroprocesszor a központi feldolgozó egység, angolul central processing unit (CPU). A mai fejlett mikroprocesszorok már 200-300 millió alapelemből épülnek fel.

Az első négybites CPU, Intel 4004
Az első négybites CPU, Intel 4004

Az első ilyen CPU 4 bites volt. Ez azt jelenti, hogy egyszerre 4 bit információt volt képes feldolgozni. Ha 4 bitet egymás mellé rakunk, és minden bit felveheti a 0 vagy 1 értéket, akkor összesen 16 különböző kombinációt lehet létrehozni. Ezeket a kombinációkat akár tekinthetjük kettes számrendszernek megfelelő értékeknek is. Minden ilyen feldolgozási egység 0-15 közötti értéknek felel meg a hétköznapi, tízes számrendszerünk szerint. Tehát, a 4 bites korai mikroprocesszorok segítségével ki lehet jelezni, pl. a megszokott számjegyeinket 0 és 9 között. Ráadásul ezeket egymás mellett többször is meg lehet ismételni és akkor már bármilyen nagy értékű szám megjeleníthető. Ilyen korai mikroprocesszorok voltak a 70-es évek négy alapműveletes számológépeiben.