64 bit. Hol tartunk?A 64 bites operációs rendszerek megjelenése óta eltelt néhány év. A várakozásoknak megfelelően sok minden történt, néhány éve a korábbi cikkekben is megjelent kompatibilitási problémák és meghajtó program hiányosságok megszűntek. Természetesen ezeken a területeken továbbra is felmerülnek gondok, de ezek már inkább általános számítástechnikai problémák. Más szóval a 64 bit mint különlegesség megszűnt. Viszont nem lett minden 64 bites. Egy rövid áttekintés következik, hogy hol is tartunk...

Start64!

Ez a cikk 2006 februárjában íródott. A 64 bit történeti áttekintés természetesen ma is érvényes, azzal a kiegészítéssel, hogy az akkori konkrét helyzet ma már szintén technikatörténeti információ. 2013-ban ebben a cikkben ismét elemeztünk...
Tehát, a címben feltett kérdésre, az akkori válasz:

 

64 bit tesztkörnyezetFrissítve! A cikk írása óta közel hét év telt el. Időközben a Vista megjelent és a nem igazán sikeres Windows operációs rendszerek eladási szintjét elérve ki is futott. A következő Windows 7, majd Windows 8 teszteléséhez is ki kellett alakítani a multiboot tesztkörnyezet. A cikkben részletezett módon a 32 és 64 bites Windows 7 és Windows 8 operációs rendszerekkel szintén megvalósítható a többplatformos telepítés.

 

Start64!Vannak, akik alig várják, hogy áttérhessenek, mások már most rettegnek az újdonságtól. Vannak, akik minőségi javulást remélnek, mások még a meglévő lehetőségeket sem használják ki teljesen. Vannak, akik a technikai szempontokkal érvelnek, mások úgy gondolják, hogy rafinált marketingesek már megint a zsebükből trükközik ki a pénzeket. Kinek van igaza, kinek jó vagy nem jó a 64 bit? Egyáltalán, mi az a 64 bit?

 

Start64!Egy új operációs rendszer sok szempontból vonzó, valószínűleg sokan áttérnének, ha azonnal a megszokott mennyiségű szoftver állna rendelkezésre. A 64 bites Windows esetében a felhasználói programok szintjén teljes kompatibilitást ígér a Microsoft. Ez mindenképpen jól hangzik. Viszont a helyzet mégsem túl jó, mert a rendszerprogramok, a rendszerközeli programok, az ilyen összetevőket tartalmazó egyéb programok és a meghajtóprogramok (driver) szintjén már x64 specifikus szoftverekre van szükség, ezen a területen elég gyenge a felhozatal. Ebben a cikkben igyekszünk segítséget adni a 64 bitre való átálláshoz egy párhuzamosan működtethető rendszer kialakításával.

Start64!Frissítve! - Időközben az Embarcadero jóvoltából 2011 szeptemberében megjelent a 64 bites Delphi. Ezt követően néhány hónapos fejlesztési időszak után a 64 bites Total Commander 2012. május 23-án megjelent. A 64 bites TC 64 bites beépülőket igényel, ezek közül a legfontosabbakat már kiadták. Az eredeti cikk alkalmas a 32 és 64 bites fájlkezelés közötti különbségek bemutatására.

Start64!Rengeteg a tévhit a 64 bites rendszerekkel kapcsolatban. Például ha ma valaki 64 bites hardvert vásárol, rögtön 64 bites operációs rendszert tesz rá. Biztosan jó döntés ez? - Az alábbi cikket Budai Péter írta a TechNet Magazinba és Microsoft Magyarország bocsátotta rendelkezésünkre.

Start64!Egy levelet kaptunk, melyben arra keresi tisztelt Olvasónk a választ, hogy van-e valamilyen hátránya 64 bites gépen 32 bites operációs rendszert futtatni.

 

Start64!Ebben a cikkben a Windows Vista RC1 64 bites verzió telepítésével és biztonságos tesztkörnyezet kialakításával kapcsolatos tapasztalatainkat osztjuk meg.

 

Start64!A napokban jelent meg a WinRAR 3.60 verzió, ebből az alkalomból 64 bites szempontból megvizsgáltuk az új szoftvert. Az új verzió még mindig kizárólag 32 bites kódra épül és ebből adódóan behatárolt az x64 alatti felhasználhatósága.