A Linux ARM valóságaKözel 20 éve beszélhetünk ARM Linuxról, az utóbbi évtizedben a jelenléte bizonyos területeken meghatározó. Rengeteg hétköznapi készülékben, pl. mobiltelefonokban, routerekben, háztartási és szórakoztató elektronikai készülékekben ARM alapú célszámítógép Linux operációs rendszert futtatva végzi csendben a dolgát. A legtöbbször csak ezen készülékek fejlesztői számára ismert az adott rendszer, a külvilág felé ezek a berendezések nem nyilvánulnak meg hétköznapi értelemben vett számítógépként.

Az utóbbi néhány évben mégis egyre több lehetőség kínálkozik ARM Linux alapokon desktop rendszert kialakítani. A kezdeti barkács rendszerek után megjelentek a különböző ARM Linux disztribúciók. Ezek némelyike speciális fejlesztői kártyán, valamilyen androidos eszközön, esetleg a Samsung Chromebook-on fut, de elérhető már Linuxos tablet is. Az Ubuntu korábban bejelentette már a smartphone-ra, a napokban pedig a tabletre szánt operációs rendszereit.

Az első ARM platformra történő fejlesztés a kezdeti, i386-os Linux megjelenése után három évvel, 1994-ben történt. Ezt követően általánossá vált ARM platformon célfeladatokat ellátó számítógépeket, ún. beágyazott rendszereket Linux alapú szoftverekkel működtetni. Ezekhez a számítógépekhez a legtöbbször kívülről legfeljebb szoftverfrissítés (firmware) céljából lehetett hozzáférni.

Arch Linux ARM

Az Arch Linux ARM kezdeményezése innen tudott elindulni. A szoftveresen frissíthető, ARM alapú beágyazott rendszerekre (pl. routerek, külső winchester dokkolók, stb) portolták az Arch Linuxot és a szoftverfrissítési lehetőségen keresztül juttatták be az adott eszközbe. Később különböző fejlesztői kártyákra és Android alapú eszközökre is fejlesztettek.

Itt érdemes kitérni arra, hogy abban az értelemben ARM Linuxot telepíteni, ahogy Windows vagy általános Linux környezetben megszoktuk, még nem lehetséges. Egyelőre kész, előre lefordított image fájlok állnak rendelkezésre és az adott környezetre adaptált verzió rendszerbe juttatása után tudunk ARM Linuxot futtatni.

Ubuntu ARM

Természetesen az Ubuntu is rendelkezik ARM platformra adaptált változattal, desktop és szerver kategóriában egyaránt. A hagyományosnak számító fejlesztések mellett az Ubuntu a nemrég bejelentett smartphone és tablet verziókkal nagy lehetőséget nyitott meg a Linux ARM előtt. A jelenleg elterjedt smartphone, tablet, laptop ás desktop kategóriákban mind ARM, mind Intel platformon egyedülálló módon rendelkezik egységes környezetet használó operációs rendszer változattal. A tablet verzió egyelőre fejlesztői változatban érhető el, a végleges kiadás még ebben az évben várható.

Jelentős ARM Linux fejlesztésekkel rendelkezik a Fedora, a SUSE, a Debian és a Bodhi Linux. A következőkben az ismertebb ARM Linux megoldásokat hardver szempontból tekintjük át.

Az Arch Linux ARM projekt processzor kategóriánként csoportosítva rendszerezi azokat az eszközöket, melyeken futtathatjuk az operációs rendszert. Jelenleg 22 különböző eszközt támogatnak, fejlesztői kártyákat, beágyazott rendszereket, androidos eszközöket, stb.


Raspberry Pi

A Raspberry Pi eredetileg egy oktatási célra kifejlesztett 700 MHz-es ARM processzorral, kommunikációs portokkal és videó kimenettel rendelkező kis számítógép. 256 vagy 512 MB memóriával és kártyaolvasóval rendelkezik. Az operációs rendszer a csatlakoztatott memóriakártyáról indítható. Az alacsony ára és a jó média támogatás miatt jelentős mennyiséget adtak el belőle. A hivatalosan kiadott operációs rendszerek mellett a következő disztribúciók is rendelkeznek valamilyen Raspberry Pi támogatással:

MK802

Mostanában egyre gyakoribbak az olyan ARM alapú, megjelenésükben egy pendrájvra hasonlító készülékek, melyek elsődleges feladata, hogy Android képességgel lássák el azokat a tv készülékeket, melyek ezzel nem rendelkeznek. Ebben a kategóriában az egyik alapkészülék a MK802 típusnevet viseli. HDMI kimenettel rendelkezik, a tv-hez ezen a felületen közvetlenül csatlakoztatható. Az eszköz rendelkezik alapvető kommunikációs portokkal. Ez is egy nagyon jó hardver ARM Linux futtatására. A következő disztribúciók támogatják:

Samsung ARM alapú Chromebook

A Samsung tavaly piacra dobott egy ARM alapú Chromebook számítógépet, ami alapvetően a Chrome OS futtatására szolgál. A gép remek paraméterekkel rendelkezik, természetesen az ARM Linux kedvelők egyik alapgépe lett. A beépített kártyaolvasóra telepítik a megfelelő Linux változatot és a gépet erről indítva gyakorlatilag egy ARM Linux alapú laptophoz jutunk. Jelenleg a következő Linux verziókat érhetjük el erre a gépre:

PengPod néven már elérhető egy ARM Linux alapú tablet, erről egy korábbi cikkeben írtunk. Egy másik hasonló Vivaldi néven megjelenés előtt áll. Az Ubuntu Touch közelgő megjelenése is várhatóan növeli majd az ARM alapú Linux operációs rendszerek elterjedését. Addig is ezen az oldalon érdemes körülnézni, még néhány működő lehetőséget találunk itt.