A közeljövőben várhatóan jóval több készüléken futtathatunk ARM alapú Linux operációs rendszert. Az Ubuntu Touch fejlesztői több tucat tabletre optimalizálják a fejlesztői előzetest

Ubuntu Touch developer preview

A Linux ARM valóságaKözel 20 éve beszélhetünk ARM Linuxról, az utóbbi évtizedben a jelenléte bizonyos területeken meghatározó. Rengeteg hétköznapi készülékben, pl. mobiltelefonokban, routerekben, háztartási és szórakoztató elektronikai készülékekben ARM alapú célszámítógép Linux operációs rendszert futtatva végzi csendben a dolgát. A legtöbbször csak ezen készülékek fejlesztői számára ismert az adott rendszer, a külvilág felé ezek a berendezések nem nyilvánulnak meg hétköznapi értelemben vett számítógépként.

Megjelent az Ubuntu Touch fejlesztői előzetese, amihez telepítési segítséget is kapunk

A Canonical bejelentette az Ubuntu Linux operációs rendszer tabletekre szánt változatát. Az új Ubuntu x86 és ARM platformon egyaránt elérhető lesz

Ubuntu Tablet

Első bekapcsolás után Android 4.0 indul el a gépen. Ezek után lehetőség van a mellékelt 8GB-os microSD kártyát csatlakoztatni. Ezt követően a gép képes a kártyára telepített Linux operációs rendszert elindítani.

PengPod 1000 ARM Linux Tablet

Hiánypótló, magyar nyelvű teszt jelent meg a Samsung ARM processzorral készült Chromebookjárol.

Samsung ARM alapú Chromebook

A Wandboard egy ARM alapú mini számítógép, mely Ubuntu és Android futtatására is alkalmas

Wandboard

A Fedora ARM Csapat a mai napon bejelentette az ARM alapú Fedora 18 operációs rendszert

Az ARM alapú eszközök között kifejezetten ajánlják a Samsung Chromebook-ot, melynek most még jobb Ubuntu támogatása következik.

2013. február 1-jén megjelent a Linaro 13.01 verziója.

Linaro