Firefox 64 bitA Firefox 64 bites verziója többféle platformon és többféle módon elérhető. A 64 bites Linuxos változat évek óta töretlen fejlődésben és használatban van. A 64 bites Windows verzió szintén valamilyen formában folyamatosan elérhető, de a Mozilla 2012. november 22-én beszüntette a fejlesztést, a szoftver elérhetőségét leállította. Ennek okaként teljesítmény, kompatibilitás és stabilitás problémákat jelöltek meg.

 

A felhasználók részéről nagy felháborodás követte a fejlesztés leállítását. Ezek után mégis úgy döntöttek, hogy folytatják a fejlesztést és visszaállították a szoftver elérhetőségét is.

64 bites Windows platformon van két alternatíva: Pale Moon 64 bites verziója, valamint a Waterfox, amely kifejezetten 64 bites Firefox projekt, a 32 bites verzióval nem foglalkoznak. Érdemes még tudni erről az oldalról, ahol Firefox 64 bites információkat, elérhetőségeket tesznek közzé.

Mindhárom szoftver közös tulajdonsága, hogy a 64 bites Windows XP (vagy a Server 2003) alatt hivatalosan egyik sem működik. A telepítő programok nem futnak le, jelzik vagy nem jelzik a kompatibilitási hibát. Viszont a hivatalos Firefox 64 bites verzió tömörített formátumú, futtatható változata simán lefut és működik a 64 bites XP-n. A Firefox 64 bites különféle verziói probléma nélkül működnek a többi 64 bites Windows operációs rendszeren.

64 bites Firefox Windows XP 64 bit alatt
Nem települ 64 bites XP alatt...

64 bites Firefox Windows XP 64 bit alatt
...de azért mégis fut, ha nagyon akarjuk

64 bites Firefox Windows 7 64 bit alatt
Firefox a 64 bites Windows 7 alatt

A Waterfox a Firefox egy nem hivatalos változata. A fejlesztők a működési sebességet tartják szem előtt. A három jelenleg elérhető 64 bites Firefox plugint (Flash, Java, Silverlight) az oldalukról áttekinthető módon le lehet tölteni, ez érdekes lehet azoknak is, akik a két másik lehetőség közül választanak. A Waterfox elérhető telepíthető és hordozható szoftverként is.

64 bites Waterox Windows 7 64 bit alatt
Waterfox a 64 bites Windows 7 alatt

A Pale Moon szintén sebességben szeretne jobb lenni az eredeti Firefoxnál. A Pale Moon elérhető 32 és 64 bites változatokban egyaránt. A 64 bites verzió letölthető telepíthető, azonnal futtatható és hordozható verziókban is. Az utóbbi két változat között alapvető különbség, hogy az azonnal futtatható verzió a felhasználói profilt a szokásos Windows struktúrában hozza létre. A hordozható változat pedig a futtatási könyvtárstruktúrán belül, így egy könyvtárban tényleg mindent magunkkal vihetünk.

64 bites Pale Moon Windows 7 64 bit alatt
64 bites Pale Moon névjegye a 64 bites Windows 7 alatt

64 bites Pale Moon Windows 7 64 bit alatt
64 bites Pale Moon Portable a 64 bites Windows 7 alatt

Összegzés

Mindenképpen felmerül a kérdés; van-e értelme 64 bites Firefoxot vagy valamelyik alternatíváját használni? Aki ma 32 bites böngészőt használ nem veszít semmit. Talán bizonyos szempontból valamivel lassabb a 32 bites böngésző a 64 bites, sebességre optimalizált társainál, de ez inkább elméleti különbség. A Mozilla egyelőre fejlesztői szinten támogatja a 64 bites Firefoxot. A 64 bites verzió hivatalos kiadása jóval nagyobb terhet jelentene, azt már tényleg támogatni és fejleszteni kéne. Ez rengeteg plusz erőforrást és ezzel járó kiadást jelentene.

A Waterfox és a Pale Moon stratégiája is érthető. A jövő mindenképpen a 64 bites szoftvereké. Tehát hosszú távon nélkülözhetetlen a váltás. A 64 bites verzió kűrül kialakult vitákban szinte ugyanazokat az érveket hozzák fel mint néhány évvel ezelőtt a 64 bites operációs rendszerekkel kapcsolatosan. A Firefox kiegészítők platformfüggetlenek, tehát működnek 64 bites Windows, ill. Linux operációs rendszerekre telepített Firefox esetében is. A 64 bites beépülőkkel már nem ilyen egyszerű a helyzet, mert 64 bites szoftver alá 64 bites plugin szükséges. A Java, a Flash Player és a Silverlight rendelkezik 64 bites Windows változatokkal, mások még hiányoznak. Viszont a Firefox ma már sok olyan formátumot meg tud nyitni, amihez valamikor plugin volt szükséges.

Még a biztonság szempontját is érdemes figyelembe venni. Egy nem teljesen támogatott szoftver nyilvánvalóan sebezhetőbb. Viszont lényegesen kevesebben használják, ezért kevésbé éri meg valamilyen rosszindulatú programot egy jelenleg nem igazán elterjedt szoftverre fejleszteni. Persze ebben az ügyben semmire nincs garancia és minden elképzelhető.