Start64!Új verzió!
A Windows Vista a rendszertöltés módjában, konfigurálásában is alapvető változást hoz, a Windows NT4 óta jelenlevő eljáráshoz képest. Az új rendszertöltés a Boot Configuration Data (BCD) köré épül, ehhez tartozik egy beépített parancssori konfiguráló program. Most megjelent egy, grafikus felületű BCD editor.

A VistaBootPRO 32 és 64 bites Windows Vista verziókban egyaránt lehetőséget ad a Boot Configuration Data szerkesztésére grafikus környezetben. A beépített BCD Editorral (bcdedit.exe) teljes körűen van lehetőség a rendszertöltéssel kapcsolatos beállításokra, azonban ez egy parancssori lehetőség, rengeteg paraméterrel, kapcsolóval, speciális szintaxissal. Általában profi informatikusok kedvelik az ilyen eszközöket. A VistaBootPRO grafikus felületen ad lehetőséget az összes beállításra. A szoftver négy alapvető funkcióval rendelkezik:

  1. Current Settings. A segédprogram indításkor listázza az éppen érvényes beállításokat, valamint az itt látható felületen jeleníti meg szöveges formában a változtatások utáni állapotot.
  2. Change Settings. A már felvett, indítható operációs rendszerekkel kapcsolatos beállítások, időzítések és a megjelenítéssel kapcsolatos szöveges információk.
  3. Manage Entries. Új operációs rendszerek hozzáadása, eltávolítása és a sorrend beállítása.
  4. Backup/Restore. A különböző beállítások elmentése, visszaállítása.
VistaBootPRO

A szoftver Windows 2k, 2k Server, XP, 2003 Server, Vista operációs rendszerek alatt működik, futtatásához szükség van a .NET 2.0 Framework keretrendszerre, amit a Windows Vista tartalmaz, a többi operációs rendszerre utólag kell telepíteni.

Fontos! Az esetleges adatvesztés és egyéb bonyodalmak elkerülése miatt a szoftver használatához alapvető ismeretek szükségesek a merevlemezek partícionálásával és az egyes operációs rendszerek boot folyamataival kapcsolatosan.