Start64!Az egyik legjobb és legnépszerűbb ingyenes vírusvédelmi program. A vírusvédelem mellett, kémprogramvédelmet, rootkit keresőt és egyéb biztonsági szolgálatatásokat is tartalmaz. Kiemelt tulajdonsága a magyar nyelvű felhasználói felület és a 64 bites Windows 8 támogatása.

Az AVG Antivirus 64 bites változata azt jelent, hogy a programot felkészítették a 64 bites Windows operációs rendszerek védelmére, de maga a szoftver vegyes kódú, a keretprogram és bizonyos funkcionális összetevők 32 bites, a rendszerközeli komponensek pedig 64 bites kódot tartalmaznak. Emiatt szükséges megvizsgálni, hogy biztonsági szempontból megfelelően kezeli-e a system32 rendszerkönyvtárat. Ennek a fontosságáról ebben a cikkben írtunk.

Az AVG magyar nyelvű honlapja alapvető tájékoztatás szempontjából megfelelő lehet, de sajnálatos módon onnan indítva a szoftver letöltését egy jóval régebbi verziót érhetünk csak el. Az angol nyelvű oldalról sem egyértelmű a 64 bites verzió elérhetősége, annak ellenére, hogy természetesen van erre lehetőség, de alapvetően a CNET oldaláról töltené le a szoftvert. Ez azért is probléma, mert rendszereint a CNET eszköztárat (toolbar) vagy egyéb "hasznos" dolgot is hozzátesz a szoftverekhez, ezzel "fizetünk" a letöltésért. Az AVG honlapján egyértelmű módon innen tölthető le a szoftver mindenkori legfrissebb verziója.

AVG Antivirus 64 bites ingyenes verzió

Az ingyenes AVG nem tartalmaz telefonos terméktámogatást, e-mail védelmet, üzenetküldő és fájlmegosztó szolgáltatásokkal kapcsolatos védelmet, online vásárlási felügyeletet és személyi adat védelmet. Akinek ezekre a funkciókra is szüksége van, annak érdemes megvásárolnia a kereskedelmi verziót. Az ingyenes verzióban az AVG időnként reklámokkal próbál ösztönözni a vásárlásra. Időnként nagyon agresszív módon értesít, hogy a számítógépünk nincs teljes biztonságban. Teszi ezt oly módon, hogy ez a szöveg ott jelenik meg, ahol a fertőzésekkel kapcsolatos értesítések. Szerintem ez nem etikus, de együtt lehet ezzel élni, csak zavaró és félrevezető lehet egy ilyen stílusú vásárlási ajánlat. Ezzel együtt az AVG ingyenes verzió képes alapvető védelmet nyújtani általános célú, otthoni és irodai felhasználás esetén.

AVG Antivirus 64 bites ingyenes verzió
Névjegy 64 bites Windows 8-on

A szoftver kezelőfelülete jól átlátható, a minimalista Metro stílusú dizájnt követi. A magyar nyelv támogatása már a telepítéskor kiválasztható. Ezek után érdemes az egyéni telepítést kérni, mert itt van lehetőség a használni kívánt nyelvek és összetevők kiválasztásra. A szoftver a következő operációs rendszereket támogatja:

  • Windows XP
  • Windows XP 64 bit
  • Windows Vista
  • Windows Vista 64 bit
  • Windows 7
  • Windows 7 64 bit
  • Windows 8
  • Windows 8 64 bit

AVG Antivirus 64 bites ingyenes verzió
Megtalálta az eicar tesztfájlt a system32 könyvtárban